Het was een uitstekend weekeinde voor de teams van ZVL-1886 Tetteroo met twee ruime overwinningen. De vrouwen wonnen het laatste duel in de eerste ronde van het bekertoernooi bij De Ham met 4-13 en de mannen wonnen voor de competitie in een dubbele ronde met 13-5 van Polar Bears en met 15-13 van ZPB Barendrecht.

De overwinning van de vrouwen in Krommenie was een leuk tussendoortje, want de vier ploegen die zouden doorstromen naar de kwartfinales stonden al vast. In de groep van ZVL was promovendus PSV Eindhoven de klos. De Leidse vrouwen plaatsten zich met Polar Bears, Het Ravijn en De Ham bij de laatste acht, die binnenkort in de champagnekoeler gaan om bij loting de wedstrijden in de kwartfinales vast te stellen. In het bekertoernooi mogen de speelsters van de nationale ploeg, die een fulltime programma afwerken op weg naar de Olympische Spelen van 2020, meedoen en dus versterkte Rozanne Voorvelt ZVL.

Zoals gezegd was het een wedstrijd zonder erg veel waarde. ZVL heerste na de openingsfase (2-2 na een 1-2 stand aan het einde van de eerste periode) en liep uit naar 2-8 voordat de thuisploeg weer aan scoren toekwam. Twee keer om precies te zijn, waarna ZVL in het laatste kwart met vijf onbeantwoorde treffers het kwaliteitsverschil duidelijk maakte: 4-13.

De Ham – ZVL-1886 Tetteroo 4-13 (1-2, 1-3, 2-3 en 0-5).
Doelpunten ZVL: Melissa van Rijn 4. Sterre Bijkerk 2, Roline Schuijt 2, Isis Keijzer 2, Anne de Kleer 1, Rozanne Voorvelt 1 en Moran Linthout 1.

De mannen van ZVL-1886 Tetteroo waren zaterdag in De Zijl veel te sterk voor Polar Bears. De overwinning van 13-5 was uiterst welkom bij de mannen van coach Niels Joor. De voorgaande vier duels waren namelijk verloren en dat betekende uiteraard een flinke duikeling op de ranglijst. Door de winst kwam ZVL voorlopig op de zevende plek terecht en eindigen bij de eerste acht, die aan de playoffs mogen meedoen, is voorlopig de eerste doelstelling.

Vanaf de eerste minuut was de thuisclub de bovenliggende partij en met twee kwarten van 4-1, waarin David Spijker drie van zijn vier doelpunten maakte, was er bij de rust (8-2 dus) geen vuiltje meer aan de lucht. Na de rust ging de Leidse ploeg gewoon door en liep uit naar 11-3. Daarna konden de ijsberen uit Ede de spreekwoordelijke eer nog een beetje redden met een gelijkspel in het laatste deel van de wedstrijd, maar van enige dreiging voor ZVL was uiteraard geen sprake meer.

ZPB was niet in staat om Jasper Haasnoot af te stoppen. Met een heuse zevenklapper passeerde hij David Spijker als topscorer van de ploeg (27 om 24 nu). Hij verdeelde zijn productie keurig over de hele wedstrijd door in de eerste drie kwarten steeds twee keer te scorer en nummertje zeven te bewaren voor het laatste deel.

Ondanks de hoofdrol van Haasnoot was het niet zó maar gedaan voor ZVL tegen de hekkensluiter, die nog geen overwinning boekte in deze competitie. Vlak na de rust was bijvoorbeeld het verschil slechts één doelpunt: 8-7. Daarna zorgden Jimmy Sjardijn, Ruben van Vierzen, Jasper Haasnoot (2) en David Spijker ervoor dat het gat vier werd.

Daarmee was de beslissing een feit. Na 15-10 bleek de ploeg uit Barendrecht nog wel een eindschot te hebben, scoorde ook drie keer op rij, maar de punten bleven in Leiden.

ZVL-1886 Tetteroo – Polar Bears 13-5 (4-1, 4-1, 3-1 en 2-2).
Doelpunten ZVL: David Spijker 4, Tim van der Meer 2, Omar Qachach 2, Ruben van Vierzen 1, Jimmy Sjardijn 1, Mark Visser 1, Lars van Nobelen 1 en Stan van Ruiten 1.
ZVL-1886 Tetteroo – ZPB Barendrecht 15-13 (4-2, 4-4, 5-3 en 2-4).
Doelpunten ZVL: Jasper Haasnoot 7, David Spijker 2, Mark Visser 2, Wouter Kuijt 1, Tim van der Meer 1, Jimmy Sjardijn 1 en Ruben van Vierzen 1.

Op de foto van Ruud Wormgoor: Jasper Haasnoot, zevenklapper tegen ZPB.