Na een heuse nagelbijter van een wedstrijd hebben de vrouwen van ZVL-1886 Tetteroo alleen de koppositie in de eredivisie waterpolo ingenomen. De Leidse ploeg won met 10-9 van Widex GZC Donk, de ploeg uit Gouda die tot afgelopen zaterdag in punten gelijk stond met de formatie van Jacob Spijker. De wedstrijd kreeg een sensationeel slot. Op twaalf seconden van het einde scoorde Iefke van Belkum de winnende treffer. Routinier Van Belkum maakte in totaal drie doelpunten, eentje minder dan Malissa van Rijn.

De wedstrijd begon uitstekend voor ZVL. Doelpunten van Laura Roels, Malissa van Rijn en Isis Keijzer zorgden voor een 3-0 voorsprong aan het einde van de eerste periode. Maar…zo gewonnen, zo geronnen. GZC Donk kwam in het tweede deel ijzersterk terug en wiste de 3-0 in één ruk uit: 3-3. Iefke van Belkum en weer Isis Keijzer zorgden ervoor dat de thuisploeg tóch met een voorsprong naar de kleedkamer kon: 5-3.

Direct na de rust zorgde Malissa van Rijn weer voor een marge van drie doelpunten, maar de Goudse ploeg was nog niet geklopt. Het werd 6-5, waarna Van Rijn andermaal het gaatje opentrok naar een verschil van drie: 8-5. Dat het een heuse topper was bleek uit het verdere scoreverloop. Toch ging ZVL als favoriet aan het laatste kwart beginnen dankzij een doelpunt van Van Belkum.

Maar kleine marges kunnen in het waterpolo snel verdwijnen en dat was ook nu het geval. GZC scoorde twee keer. Die 9-9 leek de boeken in te gaan, maar op de valreep, twaalf tellen voor tijd, maakte Iefke van Belkum goed gebruik van een man-meer-situatie en schoot ZVL naar de winst en de eerste plek op de ranglijst.

ZVL-1886 Tetteroo – Widex GZC Donk 10-9 (3-0, 2-3, 4-4 en 1-2).
Doelpunten ZVL: Malissa van Rijn 4, Iefke van Belkum 3, Isis Keijzer 2 en Laura Roels 1.

MANNEN

Terwijl in de eredivisie bij de mannen UZSC en Widex GZC Donk een hele en een halve zwembadlengte voorsprong hebben op de rest, strijden acht ploegen om de resterende zes plekken straks in de play-offs. De weg is nog lang, maar elke overwinning is belangrijk om niet achterop te geraken. De mannen van ZVL-1886 Tetteroo doen volop mee en staan na de 12-11 overwinning op Het Ravijn stevig in de middenmoot.

De ploeg van Niels Joor had na de snelle treffers van Stan van Ruiten en Mark Visser vrijwel de hele wedstrijd een kleine voorsprong. Na de eerste acht minuten was het 4-2 en bij de rust 7-4, onder andere door twee rake strafworpen van Jasper Haasnoot. Maar de tegenstander uit Nijverdal kwam het beste uit de kleedkamer. ZVL was slordig in de passing en de afwerking. Na iets meer dan drie minuten in het derde kwart was de spanning helemaal terug: 8-8.

Daarna gaven beide ploeg elkaar niets meer toe. Aan het einde van de periode was het 10-10 en direct aan het begin van het slotkwart nam Het Ravijn zelfs voor de eerste keer in de wedstrijd een voorsprong: 10-11. Het laatste woord was echter aan de thuisploeg, die via doelpunten van Stan van Ruiten en Omar Qachach drie punten aan het totaal toevoegde.

ZVL-1886 Tetteroo – Het Ravijn 12-11 (4-2, 3-2, 3-6 en 2-1).
Doelpunten ZVL: Stan van Ruiten 2, Mark Visser 2, Jasper Haasnoot 2, Tim van der Meer 2, Omar Qachach 2, David Spijker 2 en Jimmy Sjardijn 1.

Op de foto van Ruud Wormgoor: Iefke van Belkum maakte twaalf seconden voor tijd de winnende treffers voor ZVL.