Net als vorige week hebben de beide Leidse waterpoloploegen een overwinning geboekt. De vrouwen van ZVL Tetteroo deden dat bij De Zaan in Zaandam  (8-11) en de mannen van De Zijl in Barendrecht bij ZPB.

De vrouwen van ZVL Tetteroo zakten ondanks de winst van de eerste naar de tweede plek op de ranglijst. Ook Polar Bears heeft namelijk uit vijf wedstrijden de maximale score van vijftien punten behaald, maar het doelsaldo van de ploeg uit Ede is één doelpunt beter: +17 om +16. Dat is natuurlijk een te verwaarlozen verschil, maar het zal tot half januari duren, voordat er duidelijkheid komt over de échte nummer één van Nederland. Dan spelen Polar Bears en ZVL in De Zijl tegen elkaar.

ZVL gaat intussen kijken of er in Europa succes te boeken is, terwijl andere internationale wedstrijden en de eindejaarsstop voor een lange onderbreking zorgen. Voor de overige ploegen in de eredivisie hoeven ZVL Tetteroo en Polar Bears niet bang te zijn. Het gat met nummer drie UZSC is nu al acht punten, terwijl al bijna de helft van de mini-competitie (slechts twaalf duels) achter de rug is.

ZVL begon niet goed aan de wedstrijd en moest aan de bak om een snelle 2-0 achterstand weg te werken. Kitty Lynn Joustra, die haar laatste competitiewedstrijd speelde en in 2018 in Californië gaat spelen, en Marloes Cabout trokken de stand gelijk. Daarna was het eigenlijk alleen ZVL Tetteroo dat de klok sloeg. In hoog tempo werd het 3-9 en daarmee zat het deksel op de pan.

Maar dat mag je natuurlijk wel denken, concentratie blijft een vereiste. Die verslapte een beetje bij de Leidse ploeg en met drie doelpunten op rij maakte De Zaan en toch weer een wedstrijd van in zwembad De Slag: 6-9. In de laatste periode hield ZVL echter het hoofd koel. Rozanne Voorvelt en Malissa van Rijn beantwoordden de treffers van de thuisploeg, zodat 8-11 de eindstand werd.

De Zaan – ZVL Tetteroo 8-11 (2-3, 1-4, 3-2 en 2-2).
Doelpunten ZVL: Cabout 3, Joustra 2, Voorvelt 2, Hakhverdian 1, Van Belkum 1, Weber 1 en Van Rijn 1.

De Zijl

Ook de mannen van De Zijl begonnen in Barendrecht niet goed aan de wedstrijd. Voordat de ploeg van Ron van der Harst door had dat het duel begonnen was, stond er een 3-0 voorsprong voor ZPB op het scorebord. Toen kwam echter de Leidse machine op stoom. Adam Maklari, Tom Nederend en Roeland Spijker trokken de stand gelijk: 3-3.

De Zijl zou nog twee keer een achterstand (nu van één doelpunt) moeten wegwerken, voordat Jasper Haasnoot na twee minuten in het derde kwart de eerste Leidse voorsprong op het bord zette, waarna Spijker de ploeg iets meer lucht gaf. Die 5-7 was echter nog niet voldoende. ZPB kwam weer op gelijke hoogte, maar De Zijl bleek via treffers van Stan van Ruiten en Adam Maklari de langste adem te hebben: 7-9.

ZPB – De Zijl 7-9 (3-2, 2-3, 1-2 en 1-2).
Doelpunten De Zijl: Spijker 3, Maklari 2, Nederend 1, Dalmijn 1, Haasnoot 1 en De Ruiter 1.

Op de foto: Marloes Cabout, die in Zaandaam drie keer scoorde voor ZVL Tetteroo