Je mag de dag niet prijzen voordat het avond is. Zeker niet in een sport als waterpolo, waarin een wedstrijd in weinig tijd een heel ander aanzien kan krijgen. PSV Eindhoven werd zaterdag maar weer eens met die klassieke uitdrukking geconfronteerd in de slotminuut tegen ZVL-1886 Tetteroo. Via een doelpunt van Stan van Ruiten, 23 seconden voor het eindsignaal, verdiende de Leidse ploeg twee winstpunten en veranderde de ‘dreigende’ eindstand van 9-9 alsnog in een 10-9 overwinning voor de thuisploeg.

Zondag, in de tweede wedstrijd van het weekeinde was het precies andersom. Bij Schuurman BZC in Borculo was het op anderhalve minuut voor tijd ook 9-9, maar miste ZVL twee keer een kans op de winnende treffer. BZC deed dat niet. Op drie seconden van het einde maakte Mika Smelt de 10-9 voor de thuisploeg. Voor ZVL een onnodige en onverdiende nederlaag, want de mannen van Niels Joor stonden de hele wedstrijd voor of gelijk.

De overwinning van ZVL op PSV was zondermeer terecht, want de ploeg van Niels Joor stond vrijwel de hele wedstrijd op voorsprong, maar een naderende overwinning kwam in het vierde kwart in gevaar door drie doelpunten op rij van de Eindhovense ploeg. Na de 9-9 nam Joor onmiddellijk een time-out om zijn ploeg te instrueren voor de ultieme slotfase.

‘Rustig wachten op de kans die gaat komen’, moet zo ongeveer de opdracht zijn geweest. En dat deed ZVL. Stan van Ruiten haalde de trekker over en de verdediging deed de rest, ook al stuurde PSV zelfs de doelman mee in de aanval om alsnog een gelijkspel te forceren.

Het was een stevige wedstrijd met liefst 37 uitsluitingen in totaal. 22 daarvan waren voor de tegenstander en bij ZVL haalden Visser, Spijker en Voorvelt het einde van de wedstrijd niet. Aan Eindhovense kant konden vier spelers vroegtijdig onder de douche. ZVL profiteerde niet altijd optimaal van die situatie. In de derde periode stonden de Leidenaars tot twee keer toe tegenover twee man minder, maar in beide gevallen werd er niet gescoord en verzuimde ZVL dus de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien.

Niet te min kwam ZVL met 9-6 voor, onder andere door een vreemde goal van Claudio Brancatello. Sebastiaan Brands, de doelman van PSV, was ver uit zijn doel en claimde te zijn vastgehouden door Mark Visser. De scheidsrechters lieten echter doorspelen en de Italiaan kon gemakkelijk scoren.

De uiteindelijk 10-9 overwinning smaakte prima bij de Leidse ploeg, die daardoor gesterkt zich kon opmaken voor het duel een dag later tegen BZC Schuurman in Borculo.

ZVL-1886 – PSV 10-9 (3-2, 2-1, 4-3 en 1-3).
Doelpunten ZVL: Claudio Brancatello 3, David Spijker 2, Stan van Ruiten 2, Jasper Haasnoot 2 en Lars van Nobelen 1.

Nauwelijks twintig uur na de wedstrijd tegen PSV lagen de mannen van ZVL-1886 al weer in het water van het Borculose zwembad ’t Timpke voor het duel tegen Schuurman BZC. Net als tegen PSV controleerde ZVL de wedstrijd. Na de openingstreffer van Jasper Haasnoot kwam BZC snel gelijk en zo’n situatie zou zich nog vijf keer voordoen en daardoor was het na anderhalve minuut in de derde periode 6-6.

Daarna scoorde de Leidse ploeg twee keer op rij via Ruben van Vierzen en Claudio Brancatello en leek daarmee een optie te lichten voor de winst. Zeker toen Jente Spijker een Borculose strafworp stopte op 7-8. Maar na de derde en dus definitieve uitsluiting van Brancatello kwam toch de 9-9 op het scorebord. Niettemin was ZVL de bovenliggende partij en kreeg goede kansen op de winst in de laatste anderhalve minuut. De eerste optie ging de mist in doordat de aanval langer duurde dan de toegestane dertig seconden. Ook de volgende aanval had geen succes en was de bal voor BZC met nog 24 seconden op de klok. De thuisploeg had daaraan genoeg om drie seconden voor tijd de winnende treffer te maken.

BZC – ZVL-1886 10-9 (1-2, 3-3, 3-3, 3-1).
Doelpunten ZVL: Jasper Haasnoot 4, Claudio Brancatello 2, Ruben van Vierzen 2 en Stan van Ruiten 1.

Op de archieffoto van Ruud Wormgoor: Jasper Haasnoot (witte cap) scoorde dit weekeinde zes keer voor ZVL-1886.