Dubbele winst voor de Leidse waterpoloploegen dit weekeinde. ZVL Tetteroo speelde de eerste wedstrijd van het seizoen, waarin de reguliere competitie slechts twaalf wedstrijden omvat. Het was een prima start met een 8-10 overwinning bij landskampioen UZSC in Utrecht. De mannen van De Zijl speelden, na twee verloren uitbeurten, voor de eerste keer thuis en wonnen met 10-9 van Polar Bears.

Doordat de eredivisie bij de vrouwen uit slechts zeven ploegen bestaat, telt het reguliere seizoen voor ZVL Tetteroo slechts twaalf wedstrijden. Wil zo’n mini-competitie als eerste afsluiten met alle voordelen van dien in de playoffs, dan is elke overwinning belangrijk. Zeker als je moet beginnen tegen de landskampioen.

ZVL Tetteroo sleepte een knappe 8-10 overwinning weg uit het hol van de leeuw in een wedstrijd, waarin de Leidse ploeg nooit op achterstand kwam. Het werd snel 0-2 via Marianne de Groot en Marloes Cabout (foto). In een doelpuntrijk eerste kwart kwam UZSC twee keer op gelijke hoogte, maar steeds was daarna de volgende treffer van Leidse makelij. Eerst van Kitty Lynn Joustra en daarna van Iefke van Belkum. Het kwart eindigde in 3-5, omdat ook Rozanne Voorvelt nog scoorde.

Het verschil bleef de hele wedstrijd klein, maar dus wél steeds in het voordeel van ZVL. Via doelpunten van Joustra, Cabout, Voorvelt, weer Cabout en tenslotte ook Joustra, werd het gaatje open gehouden en gingen de punten mee in de tas naar Leiden.

UZSC – ZVL Tetteroo 8-10 (3-5, 2-2, 1-2 en 2-1).
Doelpunten ZVL: Cabout 3, Joustra 3, Voorvelt 2, De Groot 1 en Van Belkum 1.

De Zijl

De mannen van De Zijl openden het seizoen met nederlagen bij AZC in Alphen en GZC Donk in Gouda. Het eerste thuisduel liep beter af. Er werd met 10-9 gewonnen van Polar Bears in een spannende wedstrijd, waarin De Zijl de punten bepaald niet cadeau kreeg. In het eerste deel werd twee kleer een achterstand weggewerkt. Eerst door Roeland Spijker en daarna door Tom Nederend.

Adam Maklari zorgde voor 3-2 en 4-2, maar daarna ging het mis. Drie Edese treffers betekenden 4-5 en daarna was het stuivertje wisselen. Met nog één periode te gaan was het 6-6. De Zijl nam telkens het initiatief, maar doelpunten van Stan van Ruiten, Adam Maklari en Tim van der Meer werden telkens beantwoord door Polar Bears. Het laatste woord was echter aan Roeland Spijker, die met nog 1:50 op de klok de eindstand van 10-9 op het scorebord zette.

De Zijl – Polar Bears 10-9 (2-2, 2-1, 2-3 en 4-3).
Doelpunten De Zijl: Maklari 3, R. Spijker 2, Van der Meer 2, Nederend 2, Van Ruiten 1.