De waterpolomannen van ZVL 1886 hebben de finale om de Supercup met 13-7 verloren. De ploeg van Rob Schouten bood drie perioden lang knap weerstand aan het sterke AZC, maar in de laatste periode moest de Leidse mannen het hoofd buigen. De Leidse waterpoloploeg was niet opgewassen tegen de klasse van de buitenlandse spelers als Filip Coric en Dejan Indic.

De afgelopen maanden is er natuurlijk een hoop gebeurd. De waterpoloërs van ZVL 1886 kregen door de zaak rondom hun oude coach een heel mediacircus over zich heen en moesten halsoverkop een nieuwe coach zoeken. In de ervaren Rob Schouten vond de Leidse club een nieuwe coach en begon het team ’gewoon’ weer aan het nieuwe seizoen.

Omdat ZVL-1886 vorig jaar de bekerfinale speelde, mocht de ploeg zondag de finale om de Supercup spelen. De Leidse ploeg nam het in Alphen opnieuw op tegen AZC, de regerend landskampioen. Door het vertrek van Milos Filipovic en Tim van Gulik leek de Alphense ploeg in een zwakkere samenstelling aan de competitie te beginnen, maar daar was in de finale weinig van te zien. Met topspelers als Andreas Miralis, Filip Coric en de nieuwe Griekse speler Tilemachos Pissas heeft AZC nog steeds een ijzersterke ploeg en was het voor ZVL 1886 lastig om AZC te verslaan.

Onder leiding van Mark Visser en midvoor Omar Qachach namen de mannen van ZVL in eerste twee perioden wel brutaal een 1-2 voorsprong. Jongens als Tom Nederend en Tim van der Meer lieten zien dat ze niet bang waren en schoten de bal bij AZC-keeper Ted Huijsmans gewoon in de touwen. ZVL leek hard op weg naar een stunt: 1-3. AZC miste een hoop kansen en gaf de Leidenaren de ruimte om in de wedstrijd te komen.

Vanaf de derde periode kwam de ploeg van Nemanja Stevanovic echter op stoom. De Griek Pissas liet zien dat hij een goede aanwinst is voor AZC en bracht zijn team met twee doelpunten op rij voor het eerst op voorsprong: 5-3. ,,We hielden AZC drie perioden goed bij’’, meent Roeland Spijker (33). ,,We konden zelf onze doelpunten maken en gaven AZC weinig ruimte om te scoren. Maar in de vierde periode zakten we weg. We misten in deze finale drie belangrijke spelers (Niek van Gent, David Spijker en Jasper Haasnoot, red) en dat voelden we in de laatste periode wel. Onze basis was te smal om het AZC nog echt lastig te maken.’’

De ervaren schutter baalde van het verlies tegen AZC. ,,In de derde periode had ik nog het idee dat we konden winnen, maar toen die Alphense mannen drie doelpunten achter elkaar maakten, was de wedstrijd gespeeld. We kwamen aan het einde van de wedstrijd duidelijk tekort en moeten beter op elkaar ingespeeld raken.’’

Bron: Leidsch Dagblad/Natasha Smit
Op archieffoto van Waterpolo.nl: Roeland Spijker: Ín het vierde kwart zakten we weg’.