Zondagmiddag om half vijf begint in het Alphense zwembad AquaRijn de beslissende wedstrijd tussen ZVL-1886 en AZC Alphen. De Leidse ploeg won zaterdag de thuiswedstrijd met 11-10 en dat betekende – na de 10-6 voor AZC van vrijdag – dat er een derde duel nodig is om de finalist van de play-offs aan te wijzen.

ZVL was in de tweede wedstrijd favoriet in de ogen van AZC-coach Mick van den Bree, omdat de ploeg in het – volgens een ‘goede’ Leidse traditie te kleine – zwembad De Zijl elk tegeltje kent. Dat bleek vooral in het eerste kwart zo te zijn. De ploeg van Niels Joor vloog als een malle uit de startblokken en voordat AZC er erg in had stond er een 4-0 voorsprong voor ZVL op het scorebord na doelpunten van Stan van Ruiten, David Spijker, Adam Maklary en Roeland Spijker.

Maar zo gewonnen, zo geronnen. AZC kwam terug via sterspeler Filip Coric, Nathan de Zwaan en de korte tijd later voor de wedstrijd uitgesloten Dejan Indjic. Daarmee was de spanning volledig terug en de tweede helft zou dan ook een heel ander beeld geven. Rust: 4-3

Door twee treffers van Jasper Haasnoot, onderbroken door een doelpunt van Coric, bleef de Leidse ploeg op voorsprong, maar er moest hard voor gewerkt worden. De Serviër Coric toonde daarna zijn klasse met twee doelpunten voor 6-6 en AZC begon zelfs aan het vierde kwart met een positieve stand na een doelpunt van eredivisie-topscorer Andreas Miralis: 6-7.

Het seizoen van ZVL hing daarmee aan een zijden draad. Het vierde deel zou loeispannend worden. Het werd 7-7 door Mark Visser, maar ook 9-8 door het tweede doelpunten van Roeland Spijker en een treffer van Omar Qachach. Bij ZVL zijn Stan van Ruiten en Roeland Spijker de beste schutters en het was dan ook niet zo vreemd dat Spijker zijn ploeg bij de hand nam in de slotminuten van het vierde kwart.

Na weer een Alphense gelijkmaker scoorde hij twee keer en zette zijn ploeg daarmee op de drempel van de winst. AZC scoorde nog wel een keer via De Zwaan, maar daarna was de tijd te kort om er nog een strafworpenserie uit te halen. ZVL wint met 11-10 en dus duiken de twee ploeg zondagmiddag om 16:30 uur nog een keer het water in.

ZVL-1886 – AZC Alphen 11-10 (4-0, 0-3, 2-4 en 5-3).
Doelpunten ZVL:
Roeland Spijker 4, Jasper Haasnoot 2, Stan van Ruiten , David Spijker, Adam Maklary, Mark Visser en Omar Qachach.

Op de foto van Gertjan Kooij (Beeldboot): Roeland Spijker maakte vier doelpunten in de thuiswedstrijd tegen AZC.