Een doelpunt van Roeland Spijker op zes seconden van het einde voorkwam dat ook de tweede wedstrijd in de kwartfinales van de play-offs tussen ZVL-1886 en De Zaan beslist zou gaan worden via strafworpen. Zo’n slot zette vrijdagavond de Leidse ploeg op achterstand, maar nu won het team van Niels Joor in Zaandam met 11-12 en volgt er zondagavond op zeven uur in De Zijl een beslissende wedstrijd.

Het was dus andermaal spannen tussen de nummers drie en zes van de hoofdklasse waterpolo en alles wijst erop dat het zondag in eigen bad weer een nagelbijter gaat worden. De Leidse ploeg treft namelijk een taaie tegenstander, die zich niet van de wijs laat brengen bij een achterstand. In het eerste kwart was het 1-4 na treffers van Mark Visser, Omar Qachach, Stan van Ruiten en David Spijker, maar nog voor het einde van de acht minuten was De Zaan terug op 3-4.

De start van het tweede kwart was goed van ZVL. Het werd 3-7 (twee keer Mark Visser en Eric Verdoes), maar opnieuw kwam De Zaan terug. Het werd 6-7 en bij de rust was het 6-8 (Tim van der Meer).

In het derde kwart waren de doelpunten erg duur. Wat heet! Thijs Versluis was de enige die scoorde in die acht minuten. De 6-9 werd door Jasper Haasnoot uitgebouwd tot 6-10 en alles leek de goede kant op te gaan voor ZVL. Maar niets was minder waar. De Zaan scoorde vier keer op rij en met nog 1:53 te spelen was het 10-10 en bungelde ZVL aan een dunne draad.

Het werd billenknijpen in de slotfase. 10-11 door Roeland Spijker. Maar nog gaf De Zaan niet op. Het werd 11-11 en met nog 18 tellen op de klok leek er weer een strafworpenserie aan te komen. Roeland Spijker had daar geen zin in. Zijn doelpunt op 6 seconden van het einde was goud waard voor ZVL, dat zondag mag proberen om de halve finales te bereiken.

De Zaan – ZVL-1886 11-12 (3-4, 3-4, 0-1 en 5-3).
Doelpunten ZVL: Mark Visser 3, Roeland Spijker 2, Omar Qachach, Stan van Ruiten, David Spijker, Eric Verdoes, Tim van der Meer, Thijs Versluis en Jasper Haasnoot.

Op de foto van Beeldboot: Roeland Spijker, de maker van de winnende goal.