Niels Joor, de coach van de mannenploeg van ZVL-1886 Tetteroo, is aan het bouwen voor de toekomst. In de filosofie van de Leidse club doe je dat met jeugd en niet met het binnenhalen van wat buitenlanders. Die zorgen natuurlijk voor instant succes, maar zijn als professional bezig met hun brood te verdienen. ZVL en Joor willen jonge jongens de kans geven om in een aantal jaren de Nederlandse top te halen. Natuurlijk gaat dat met vallen en opstaan.

ZVL trof het niet om in de kwartfinales van het bekertoernooi te worden gekoppeld aan AZC Alphen. De traditionele streekderby is altijd een speciale wedstrijd. Dat was het uiteraard zaterdag in De Zijl weer. De thuisploeg verloor de eerste wedstrijd in de kwartfinales met 12-14, maar mocht met opgeheven hoofd het bad verlaten.

ZVL speelde een prima wedstrijd en maakte het de geroutineerde en op vier buitenlandse krachten drijvende ploeg uit Alphen aan den Rijn erg lastig. Het zal heel moeilijk worden om de halve finales te bereiken, maar als Joor zijn team zó ziet spelen als zaterdag, dan mag hij trots zijn en weet hij op de goede weg te zijn.

Op een gegeven moment lagen er zelfs vier spelers van 18 jaar in het water. In het doel manifesteerde de jonge Bas Grummer zich prima. Hij was de vervanger van de naar zijn vaderland Trinidad en Tobago teruggekeerde Sebastian van Reeken.

Na een aanvankelijke achterstand (3-5 na de eerste periode en 5-8 bij rust) kwam ZVL in het derde kwart op gelijke hoogte met AZC. Door vier keer op rij te scoren (Stan van Ruiten, Ruben van Vierzen 2 en Jimmy Sjardijn) werd het van 5-9 in één ruk 9-9. ZVL kwam niet op voorsprong, maar eiste wel dat AZC er vol tegenaan moest in de resterende speeltijd om een behoorlijke basis te leggen voor de return van komende zaterdag in Alphen.

ZVL-1886 Tetteroo-AZC Alphen 12=14 (3-5, 2-3, 4-3 en 3-3).
Doelpunten ZVL: Jasper Haasnoot 3, Ruben van Vierzen 3, Stan van Ruiten 2, Jimmy Sjardijn 2, Wouter Kuijt 1 en Lars van Nobelen 1.

VROUWEN

De vrouwen van ZVL-1886 Tetteroo verloren voor de tweede keer in de competitie. In ede tegen Polar Bears werd met 12-11 en dat betekende dat de Leidse ploeg de koppositie moest afstaan aan Het Ravijn, dat na tien duels een puntje meer heeft. Ook aan De Zaan moet nu voorrang worden verleend, zij het op basis van doelsaldo.

Na een prima start van de Leidse ploeg (0-2 door twee treffers van Roline Schuijt) nam de thuisploeg het heft in handen en moest ZVL hard werken om de achterstand niet te ver te laten oplopen. Dat lukte. Het verschil werd niet groter dan drie doelpunten en ZVL kent vaak een goede slotfase.

Dat was ook nu het geval, want na 10-7 kwam ZVL op gelijke hoogte door een doelpunt van Marianne de Groot en twee treffers van Renée de Kleer, die daarmee haar totaal op vier bracht. Na 10-10 werd het ook nog 11-11 (De Groot), maar het laatste woord was aan Polar Bears, dat op 25 seconden van het einde de winnende goal scoorde.

Polar Bears – ZVL-1886 Tetteroo 12-11 (4-2, 4-4, 3-4 en 2-1).
Doelpunten ZVL: Renée de Kleer 4, Roline Schuijt 2, Marianne de Groot 2, Malissa van Rijn 1, Nikki Meijer 1 en Melisa Niskanen 1.

Op de foto van Ruud Wormgoor: Niels Joor (midden) mag trots zijn op zijn jonge ploeg.