Het zal nog een hels karwei worden voor ZVL-Tetteroo om de derde landstitel binnen te slepen. De Leidse waterpolosters verloren vrijdagavond in eigen huis het eerste finaleduel van Polar Bears: 6-8.

Voorafgaand aan de finale spraken de feiten in het voordeel van de ploeg van Jacob Spijker. In de reguliere competitie werden de onderlinge wedstrijden (8-7 winst thuis, 9-3 verlies uit, RT) weliswaar netjes verdeeld, maar vorige maand deelde ZVL een gevoelige tik uit aan Polar Bears in de bekerfinale: 8-6.

Bovendien eindigden de Leidsen in de competitie boven de club uit Ede, waardoor ZVL in de best-of-3 het thuisvoordeel heeft. Mocht het op een derde wedstrijd aankomen, dan wordt deze zondag om vijf uur gespeeld in zwembad De Zijl, waar de vaste bespeler dit seizoen tot nu toe nog ongeslagen was.

Statistieken die niets meer waard zijn. Polar Bears, dat zich in de halve finale in drie zware wedstrijden voorbij GZC Donk knokte, toonde gisteravond geen spoortje van vermoeidheid en de ploeg van Evangelos Doudesis kan het zaterdag in eigen huis afmaken.

In verdedigend opzicht zocht het team de bevlogen Griek de grenzen op. ZVL had daarbij de pech dat het scheidsrechtersduo veel toeliet. Vooral Iefke van Belkum had het in de punt van de aanval zwaar te verduren. De thuisploeg nam nog wel een 2-1 voorsprong, maar in het tweede kwart scoorden de bezoekers vier keer op rij. De 2-2 viel uit een snelle counter, nadat Van Belkum was teruggefloten voor een overtreding op Polar Bears-captain Nienke Vermeer, die in de tegenstoot zelf trefzeker was. Het leidde tot veel onbegrip bij de zichtbaar gefrustreerde ZVL-routinier. ,,Mag zij dan alles?’’, beet ze de man in het wit toe. Het werd haar niet in dank afgenomen, want de 2-4 en de 2-5 vielen uit een door Van Belkum veroorzaakte strafworp en manmeer. ,,Ook dat is een finale’’, relativeerde de 31-jarige puntspeelster. ,,Het was niet zo zeer boosheid, maar je wilt zo graag en als het dan niet lukt…’’

Het scheidsrechterlijke optreden wekte ook de woede van de Leidse supporters, die de twee in de rust de nodige onvriendelijkheden toevoegden. Don’t worry about a thing, ’cause every little thing’s gonna be allright, schalde tegelijkertijd door de speakers. Even leken de gevleugelde woorden uit Bob Marley’s hit Three Little Birds waarheid te worden, want ZVL knokte zich in het tweede deel van de wedstrijd terug tot 6-8, maar verder liet Polar Bears het niet komen.

Spijker: ,,Ik was niet erg gelukkig met de arbitrage, maar bovenal hebben we het zelf niet goed gedaan. We hebben de kansen gehad en niet benut. Uit tien manmeers maken we er drie, dat is te weinig. We kunnen veel beter en moeten in Ede revanche op onszelf nemen. Een voordeel: op zondagavond thuis kampioen worden, is natuurlijk veel mooier.’’

ZVL-Tetteroo – Polar Bears 6-8 (2-1, 1-5, 2-2, 1-0)
Doelpunten ZVL: Malissa van Rijn 3, Marianne de Groot, Iefke van Belkum, Biurakn Hakhverdian.
Polar Bears: Iris Wolves 2, Simone van de Kraats 2, Nienke Vermeer 2, Marit Bergers, Anne Paardekooper.

Tekst: Robert Toret/Leidsch Dagblad