De waterpoloërs van ZVL-1886 zijn er na het prachtige resultaat in de halve finale tegen AZC Alphen, niet in geslaagd om ook UZSC een halt toe te roepen. Na vrijdag al met 9-5 verloren te hebben in Utrecht, kwamen zaterdag in het bomvolle De Zijl dezelfde cijfers op het bord te staan in het voordeel van de Utrechtse ploeg: 5-9.

Evenals in de eerste wedstrijd was de ploeg van coach Niels Joor, die voor het eerst in de geschiedenis van het Leidse mannenwaterpolo in de finale stond, kansloos tegen het team, dat ook in 2015, 2016 en 2017 al de landstitel binnenhaalde.

Vrijdag startte ZVL goed, maar moest vervolgens vijf tegentreffers op rij incasseren, zaterdag ging UZSC als een machine van start en zette een 0-5 tussenstand op het scorebord. Pas toen kon het publiek de eerste goal van de thuisclub (Thijs Versluis) begroeten. Maar nog voor de rust herstelde UZSC het verschil: 1-6.

De score halverwege bood weinig hoop op een positief resultaat en dus een derde wedstr0ijd op zondag in Utrecht. UZSC kwam bovendien het beste uit de kleedkamer en liep nog verder uit: 1-8. Er kunnen natuurlijk in een waterpolowedstrijd wel eens vreemde dingen gebeuren, maar iedereen wist dat een wonder dit keer zou uitblijven.

UZSC wist dat de strijd om de 116e landstitel in de historie van het Nederlandse waterpolo beslist was en vond het prima dat David Spijker met twee doelpunten de stand een iets beter aanzien gaf. De vierde schaal in de clubgeschiedenis stond al te glimmen aan de Utrechtse kant van het bad.

Toch zouden de Leidse fans nog één keer de handen stukklappen. Dat was bij een staande ovatie voor Roeland Spijker. De 34-jarige routinier speelde zijn laatste wedstrijd en kreeg een zeer terechte publiekswissel. Op een moment waarop hij eigenlijk niet had gerekend: in de eerste finale ooit voor ZVL.

Het wachten was alleen nog op de eindstand. Die werd voor de tweede keer 9-5 voor UZSC. De laatste twee doelpunten van deze succesvolle competitie van ZVL werden gemaakt door Jasper Haasnoot en Adam Maklary. De tweede plaats mag dan de vervelendste zijn, die er is in de sport; ZVL mag ook met heel veel trots terugkijken op een prachtig seizoen.

Zaterdag: ZVL-1886 – UZSC 5-9 (0-2, 1-4, 2-2, 2-1)
Doelpunten ZVL: David Spijker 2, Thijs Versluis, Jasper Haasnoot en Adam Maklary.

Op de foto van Beeldboot: Roeland Spijker nam afscheid met een unieke finaleplaats