Basketball Skills Academy

In 2010 is het RTC basketbal ontstaan uit een samenwerking tussen de NBB en het Leonardo College. Het doel van deze samenwerking was om voor jeugdige talenten in de regio Leiden de mogelijkheid te scheppen om naast hun middelbare schoolopleiding hun basketbal talent optimaal te ontwikkelen. De gedachte hierachter was dat juist in de periode tussen 12 en 18 jaar een talent door gericht en veel te trainen een grote ontwikkeling kan doormaken. Bij het opzetten van het RTC was er belangrijke financiële ondersteuning door de Gemeente Leiden. Zonder die steun zou het niet mogelijk zijn.

Inmiddels, wat jaren verder, hebben we een eigen bestuur en zijn we naast het RTC Leiden ook bekend onder de naam Basketball Skills Academy. Daarnaast staan er andere trainers voor de groep. 

Richard den Os is de hoofdcoach. De in Leiden geboren Den Os was o.a. assistent coach bij ZZ Leiden in de eredivisie en coach van veel jeugd teams op het hoogste niveau. Hij wordt geassisteerd door Muris Agic, een ervaren coach, die momenteel het eerste amateurteam van BS Leiden in de promotiedivisie onder zijn hoede heeft en door Bas Hemerik, een ervaren jeugdcoach uit de school van BS Leiden.

Naast puur basketbal is er veel aandacht voor krachttraining, voeding en de mentale kant van topsport.

In de loop der jaren heeft het RTC Basketbal, nu dus BSA, tal van spelers en speelsters afgeleverd voor (inter)nationale teams. De opvallendste naam is die van Keye van der Vuurst de Vries, die via de nationale jeugdteams in het ‘Grote’ Oranje terecht kwam en daar nu vaste keus is. Hij is ook een zeer belangrijke speler bij de Belgische superkampioen Oostende. Zijn broer Boyd speelt bij Den Helder Suns in de BNXT League en ook Troy Koehler (ex-ZZ) maakt deel uit van die ploeg. Max Pikaar komt ook van ZZ Leiden en speelt bij OLA, het opleidingsinstituut van de bond. Calvin Poulina (ZZ Leiden) haalde de nationale jeugdteams U16, U18 en U20 en speelt nu in de VS bij Bethune Cookman University.

Ook bij de vrouwen zijn diverse RTC’ers door gedrongen tot de nationale top en verder. Asa Kantebeen, nu terug in Nederland bij BS Leiden, speelde bij OLA en diverse eredivisieteams. In 2021-22 kwam ze uit voor Barakaldo in Spanje. Marieke van Schie, Deborah Vos, Zoë Slagter, Kyara Bakker, Liselotte Kulk en Esmee Creyghton kwamen via het RTC allemaal in nationale jeugdselecties en de meesten ook in de eredivisie. Kim Schrama ging via BS Leiden naar Midland College in Texas.

Richard den Os

Richard den Os

Contact

Meer informatie
basketballskillsacademy.nl