STICHTING

TOPSPORTFONDS LEIDEN

STICHTING VERSTERKT EN ETALEERT LEIDSE TOPSPORT

Topsport in Leiden? Veel mensen kijken er gek van op. Leiden is toch altijd een breedtesportstad geweest? Klopt, in de gemeentelijke stukken kwam het woord topsport heel lang niet voor. Dus ook niet in de hoofden van de Leidenaars. En de topsporters die Leiden dan toch rijk was, beoefenden hun sport vaak in de luwte.

In 2006 werd in de sportnota Startschot voor het eerst een plaatsje ingeruimd voor topsport. Leiden koos ervoor voortaan niet meer als uitsluitend breedtesportstad bekend te staan, maar ook aandacht te geven aan de bijna 200 topsporters en toptalenten die Leiden herbergt. Na enkele jaren ondersteuning te hebben gezocht bij het Olympisch Steunpunt, koos het gemeentebestuur in 2010 voor de nieuwe Stichting Topsport Leiden. Die op haar beurt een topsportcoördinator aanstelde.

Het bestuur van de Stichting Topsport Leiden bestaat uit bestuurders van enkele topsportclubs aangevuld met een vertegenwoordiging uit het Leidse Ondernemersfonds, het onderwijs en het bedrijfsleven. Bram Wassenaar en Ed Maan komen uit de topsport. Verder zitten ondernemers Eimert van der Vliet (APEK) en Wim de Leeuw (De Leeuw Makelaardij), Jan van Zwieten van het Ondernemersfonds, Pancras Hoogendoorn (LUMC) en Tinka Smith – Tolsma in het stichtingsbestuur. Onafhankelijk voorzitter is Martijn Peetsold (Leonardo College), die tevens het onderwijs vertegenwoordigt.

De doelstellingen van de stichting zijn het bevorderen van topsport, talenten ontwikkelen, de topsportclubs met elkaar verbinden en de Leidse topsporten ondersteunen in hun streven naar professionalisering. Daarbij wordt de kennis en ervaring van de topsportcoördinator en een groot netwerk eromheen optimaal benut.

Om de doelstellingen te bereiken wordt samen met de clubbesturen gewerkt aan een op maat traject tot kwaliteitsverbetering van management, facilitaire ondersteuning of sponsorbeleid. En heeft de stichting een reclamecampagne opgestart die tot moet leiden tot het bekender maken van de Leidse sporthelden.

De stichting werkt onder de werknaam Topsport Leiden heeft bijvoorbeeld website TopsportLeiden.nl. Onder die naam wordt er overigens ook getwitterd, een facebookpagina onderhouden en wekelijks een digitale nieuwsbrief verstuurd. Inmiddels zijn er op deze media ook wekelijks samenvattingen en achtergronden van de belangrijkste Leidse topsporten te zien. Dit alles is bedoeld om de Leidse topsporters uit de luwte naar de schijnwerpers te brengen.

Inmiddels is Leiden op de lijst van topsportgemeenten van Nederland in de laatste 8 jaar vier maal in de top vijf en zes maal in de top tien geëindigd, van de 170 gemeten gemeenten. Zonder gêne kan dus gesteld worden dat Leiden inmiddels naast een breedtesportstad ook een volwaardige topsportstad is geworden.