BESTUUR

VAN TOPSPORT LEIDEN

Martijn Peetsold (1955)
Voorzitter

Ik ben een geboren en getogen Leidenaar, met en grote passie voor (top)sport en de stad Leiden.  Ik ben 42 jaar werkzaam in het onderwijs geweest, de eerste 12 jaren als gymnastiekdocent op allerlei verschillende Leidse openbare basisscholen. In die tijd ook 10 jaar gewerkt op de mytylschool. Vooral op die laatste school heb ik van de leerlingen veel geleerd om het optimale uit jezelf te halen.

Daarna heb ik de overstap gemaakt naar het voortgezet onderwijs en heb daar de laatste 30 jaar gewerkt, eerst als gymnastiekdocent en later als conrector. Ben op die school ook sportklassen begonnen en wist later van het Leonardo College een Topsport Talentschool te maken. Hierdoor kwam ik veel in aanraking met topsport en startte de R(regionale) T(raining) C(centra). Ik heb daar menige topsport-leerling begeleid met als toppers: Kjeld Nuis (drie keer Olympisch goud); Maud Megens en Ilse Koolhaas (Europees kampioenen waterpolo); Jeroen Kampschreur  (OS goud , 5x WK, goud para Olympisch zitskiën), Karolien Florijn (zilver OS roeien), Kim Vermaas (Nederlands team tafeltennis), Tessa van Schagen (OS 4x100m)  en ongelooflijk veel leerlingen in Jong Oranje.

Natuurlijk heb ik ook zelf gesport. Als kind geturnd bij Gymsport Leiden, daarna hockey bij Roomburg. Vanaf mijn 13e bij Die Leythe gekomen en ruim 10 jaar heel fanatiek met wedstrijdroeien bezig geweest. Heb ook nog twee jaar basketbal gespeeld bij BS Leiden en tegenwoordig loop ik hard en ga naar de sportschool.

Naast zelf sporten ben ik ook een grote fan van topsport kijken. Je kan mij dan ook regelmatig zien bij ZZ Leiden, DIOK, ZVL, Scylla en soms bij schaken en schaatsen en zeker bij de Gouden Spike.

Kortom sport zit in mijn genen en het is iets waar ik heel veel plezier uithaal en wat is er dan mooier dan via de stichting Topsport Leiden, de Leidse clubs en topsporters te helpen en te ondersteunen bij hun weg naar de top.

Ed Maan (1949)
Bestuurslid

Na jarenlang zwemmen op Curaçao en schaatsen in Lekkerkerk, ben ik tijdens mijn studie in Leiden gaan roeien bij Asopos. Na een verrassende overwinning op de Drielandenwedstrijd in de vier werd ik in mijn derde jaar als reserve naar de Olympische Spelen van München (1972) uitgezonden. Meerdere nationale titels volgden: in de vier, de skiff en de dubbeltwee (zilver in Luzerne en WK ’79). Daarna moest ik voor mijn werk vaak langdurig naar Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Na 1997 heb ik het roeien weer opgepakt en behaalde 140 eerste plaatsen, waarvan 35 FISA WK/World Masters en 18 Euro Masters titels. In 2012 ben ik daarnaast junioren van Die Leythe gaan coachen. Toen de successen volgden kwamen daar ook de combinatieploegen voor buitenlandse wedstrijden bij. De  groep groeide uit tot 17 Leidse roeiers en roeisters, die fraaie nationale en internationale podiumplaatsen behaalden. Ik richt me op nu mijn kinderen en drie kleinkinderen en help ik nog wat met coachen van een nieuwe lichting roeiers. Als het even kan zeil ik op het Markermeer.

Wim de Leeuw (1962)
Bestuurslid

Ik woon met mijn vrouw Marisa in de stad van mijn hart: Leiden. Via MAVO, HAVO en de propedeuse HEAO studeerde ik in 1986 af als bedrijfsjurist. Tussen 1991 en 2020 gaf ik, in samenwerking met anderen, leiding aan het familiebedrijf De Leeuw Groep, destijds regionaal marktleider op het gebied van woningmakelaardij, hypotheken, verzekeringen en pensioenen. Het bedrijf kende een ruimhartig beleid op het gebied van goede doelen en sponsoring, waarmee zeker in de stad Leiden de link met topsport al snel was gelegd.

Sinds 2014 ben ik lid van het bestuur van Stichting Topsport Leiden, een stichting die tot doel heeft om de Leidse topsport te bevorderen, sporttalent te ontwikkelen, topsportclubs met elkaar te verbinden en de Leidse topsporten te ondersteunen bij professionalisering. Mijn persoonlijke sportieve passie is tafeltennis, waardoor ik vrijwel dagelijks te vinden ben bij de Leidse topsportvereniging Scylla.

Tinka Smith (1968)
Bestuurslid

Ik kom uit een echte sportfamilie. Thuis ging het meestal over sport en was het leven ingericht rondom trainingen. Zelf heb ik aan atletiek en rugby gedaan. In 1991 heb ik met het Nederlands rugbyteam meegedaan aan het eerste WK voor vrouwen in Cardiff (Wales). Later, als veteraan, heb ik meegedaan aan verschillende Europese kampioenschappen atletiek. Daarnaast was ik vooral enthousiast supporter van mij dochters die op nationaal niveau actief waren in atletiek en hockey. Verder ben ik bestuurslid (topsport- en vrijwilligersbeleid) en looptrainer geweest bij verschillende sportverenigingen. Nu maak ik deel uit van het bestuur van TSL en het Ondernemersfonds. In het dagelijks leven ben ik HR adviseur in de jeugdzorg plus.

Eimert van Vliet (1963)
Bestuurslid 

Ik ben geboren aan de Leidse Herenstraat. Getrouwd met Gerda en we hebben een fantastische dochter waar ik enorm trots op ben. Na mijn middelbare school ben ik gaan werken bij het Voorschotens accountantskantoor Planje, waar ik de basis heb mogen leren van het fantastische vak van accountant. In 1991 de grote stap gewaagd om samen met mijn 8 jaar oudere broer Bert, die in hetzelfde vak zat/zit, een administratiekantoor te gaan beginnen. Na de eerste jaren van voornamelijk oog te hebben gehad voor onze onderneming toch tijd gevonden om ons dienstbaar te maken voor de Leidse  samenleving.

Zo bekleden zowel mijn broer als ik diverse bestuurlijke functies binnen het Leidse verenigingsleven en een aantal maatschappelijke doelen. Bij het verenigingsleven betreft dit voornamelijk een aantal sportverenigingen en dus is het ook niet geheel verwonderlijk dat ik in 2013 ben toegetreden tot het bestuur van de Stichting Topsport Leiden. Een stichting door de Leidse gemeente in het leven geroepen om het topsportklimaat in Leiden beter te faciliteren iets waar ik mij graag voor in wil zetten. Voorts proberen wij ook via een aantal andere organisaties onze bijdrage voor de Leidse samenleving vorm te geven.

Bram Wassenaar (1944)
Bestuurslid

Voormalig atleet in de jaren 70 en 80, Nederlands recordhouder in die jaren op de 800 en 1500 meter. Deelnemer aan de Olympische Spelen van 1972 in München. Sinds 1980 trainer bij Leiden Atletiek. Was trainer van Han Kulker die zesde werd bij de Olympische Spelen van 1988 in Seoul. Was persoonlijk trainer van Kamiel Maase, marathonloper, voormalig Nederlands recordhouder op de marathon, nog steeds Nederlands recordhouder op de 5000 en 10.000 meter, en drie keer Olympisch deelnemer.

In de jaren 80  en 90 looptrainer van Feyenoord en AZ,  en de hockeyclubs HGC, Bloemendaal, HDM en de nationale heren- en damesteams. Daarnaast ben ik 20 jaar werkzaam geweest op het Voedingscentrum in Den Haag.

Tokio 2021 waren mijn achtste Olympische Spelen. In 1972 als atleet, de andere zeven keer als bondscoach. Woon deels in Zwitserland, waar ik twee keer per week de training verzorg in Luzern bij de plaatselijke atletiekvereniging.

Mijn ervaring in de topsport breng ik in in het bestuur van STL, vooral om onze topsportverenigingen te ondersteunen bij het ontwikkelen van een topsportklimaat.