DIE LEYTHE

Die Leythe is opgericht op 13 februari 1914, tijdens een vergadering in de bovenzaal van het etablissement ‘De Vergulde Turk’. Het aanvangskapitaal van de vereniging, bijeengebracht door 92 personen, bestond uit 124 aandelen van ƒ 25,- zijnde ƒ 3.100,-. Als plaats voor de botenloods had men het oog laten vallen op een perceel aan de Morsweg, toen nog gemeente Oegstgeest. Op deze plek was eerder de zweminrichting ‘Rhynzight’ gevestigd geweest, maar in 1906 was het water te vervuild bevonden om voor het zwemmen dienst te doen. Het mogelijke nadeel van een plek zo dicht bij Njord werd ontzenuwd door te stellen: ‘Het heeft een voordeel dicht bij Njord te zijn, het prikkelt de ijverzucht en men komt er lichter toe gemeenschappelijke sportfeesten te organiseren.’ Vier weken later kwam ‘een groot aantal personen waaronder ook verscheidene dames’ opnieuw bijeen om het een en ander definitief te regelen.

Een van de hoogtepunten in de geschiedenis van is het goud bij de Olympische Spelen in 1988 voor Ronald Florijn met Nico Rienks (De Zwolsche) in de dubbeltwee, onder leiding van de van Die Leythe afkomstige bondscoach Jan Klerks. In 1996 maakte Ronald Florijn deel uit van de Holland Acht en won daarmee ook goud. In 2000 stond Eeke van Nes, eerder lid van Laga, maar nu van Die Leythe, op het Olympisch erepodium.

Sinds 2010 zijn het vooral Nicole Beukers (Olympisch zilver in de dubbelvier in 2016), Karolien Florijn (de dochter van Ronald), die zilver won bij de Spelen van Tokio in 2021 in de vier-zonder en daarin drie keer Europees kampioen werd, en haar broer Finn. Hij zou ook roeien in Tokio, maar werd in Japan geveld door Covid 19 en werd ‘wereldnieuws’ door zijn lange quarantaine.

Karolien Florijn (foto: Merijn Soeters)

Contact

Adres
Morsweg 148
2332 ER Leiden

Telefoon
071-5760754

E-mail
info@dieleythe.nl

Website
dieleythe.nl