LRTV SWIFT

In 2019 vierde de Leidse Ren-en Toervereniging Swift, afgekort LRTV Swift, het eeuwfeest en heeft in de loop der jaren vooraanstaande wielrenners voortgebracht. De beroemdste van allemaal is natuurlijk Joop Zoetemelk, maar ook Olympische kampioenen als Gerben Karstens (voor eeuwig: ‘De Leidse Notariszoon’) en Bart Zoet leerden fietsen bij de Leidse club, die is gevestigd op ‘De Bult’, Willem van der Madeweg 1 te Leiden. Recente Nederlands kampioenen zijn Loe van Belle en Laurine van Riessen. Tsjechisch kampioenen, die lid zijn van LRTV Swift, zijn Matyás, Thomas en Julia Kopecky. Bekende namen zijn ook veldrijder Cock van der Hulst en Suzanne de Goede. LRTV Swift heeft ook twee, inmiddels overleden erevoorzitters: Cock van der Hulst en de legendarische Joop Riethoven, de man die in 1978 de start van de Tour de France naar Leiden haalde.

Swift organiseert een breed scala aan activiteiten: van toertochten tot wielrennen voor jeugd en senioren, veldrijden. Er is ook aangepast wielrennen voor mensen met een beperking. LRTV Swift is ambassadeur van Fietsmaatjes Leiden/Leiderdorp. LRTV Swift is aangesloten bij, de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en bij Topsport Leiden.

Sinds 2007 organiseert Swift jaarlijks de Joop Zoetemelk Classic. De enige echte Hollandse voorjaarsklassieker voor toerfietsers aan het begin van de lente. De route start en finisht in het Leidse park ‘De Bult’, het thuishonk van de club, en voert langs de mooiste plekjes van het Groene Hart, daar waar Joop zijn trainingsritjes maakten.

SWABO is een samenwerkingsverband van drie wielerverenigingen: LRTV SWift, WV Avanti en RTV de Bollenstreek voor elite, beloften en junioren. SWABO heeft als doel om structureel bij de beste clubteams van Nederland te horen en kan voor de echte talenten als tussenstap naar de sterkste continentale teams van Nederland dienen. SWABO wil voor beginnende en/of minder ervaren wedstrijdrensters een platform bieden om zich te ontwikkelen in een team.  

Contact

Adres
De Bult
Willem van der Madeweg 1
2314 ZA Leiden

Telefoon
071-5414317

E-mail
secretaris@swift-leiden.nl

Website
swift-leiden.nl