SCYLLA Leiden

Leiden had na de tweede wereldoorlog de grootste tafeltennisvereniging van Nederland, met meer dan 100 Leden. De vereniging was zo groot dat er in twee zalen moest worden gespeeld. De naam van de vereniging was ALTC, afkorting van Algemene Leidsche Tafeltennis Club.

Aangezien er in twee zalen gespeeld werd stormde het nogal eens tussen de twee groepen van leden. In 1951 werd er besloten om de vereniging op te splitsen. Bij het stadscafé De Burcht aan de Nieuwe Rijn werd de eerste algemene ledenvergadering gehouden. Anneke de Burger en Otto Verkerk hadden een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam voor de club.

Vanwege de voortdurende ruzie tussen de twee zalen kwam Otto Verkerk met de naam Scylla. Dit omdat hem iets bijstond dat het altijd stormde tussen de twee rotsen Scylla en Charybdis. Een typisch geval van de klok en de klepel, omdat Scylla een zeemonster is uit de Griekse mythologie.

Als club vierde Scylla de grootste successen bij de mannen in de late jaren zestig. De Leidse club werd landskampioen in 1967 en 1969. De successen bij de vrouwen kwamen later, in de jaren tachtig. Na een eerste nationale titel in 1964 duurde het tot 1980 alvorens de kampioensbeker weer een keer naar Scylla ging.

Individueel is Bert van der Helm de Scyllaan met de meeste gouden plakken. Hij werd tussen 1966 en 1980 liefst twaalf keer kampioen van Nederland in het enkelspel, zeven keer in het dubbelspel en negen keer in het gemengd dubbel, waarvan zes keer met clubgenote Ellen Kort. Bij de vrouwen werd individueel één nationale titel veroverd. Die was in 1990 voor Mirjam Hooman-Kloppenburg. Sandra de Kruijff veroverde van 1976 tot en met 1983 acht keer op rij de nationale dubbeltitel, samen met Bettine Vriesekoop.

Je zou denken dat de eretitel ‘Mister Scylla’ aan Bert van der Helm toebehoort, maar dat is niet het geval. Er mag slechts één man die titel voeren: Gerard Bakker sr. Drie keer werd hij nationaal dubbelkampioen, waarvan twee keer met zijn clubgenoot Bert van der Helm. Gerard Bakker (senior om onderscheid te maken met Gerard jr., die voor het gemak Piet wordt genoemd) is echter de man achter vrijwel alle successen van de Leidse club en natuurlijk de sportieve vader van Bettine Vriesekoop, de beste Nederlandse tafeltennisster ooit.

Het zou een tijd duren voordat Scylla andermaal de neus aan het venster zou steken. Meer specifiek de neus van Kim Vermaas. In de jaren tien van deze eeuw veroverde ze een kast vol met prijzen. Ze werd vijf keer nationaal jeugdkampioen en in 2019 kampioen bij de senioren. In 2015 was ze al eens Nederlands kampioen in het dubbel met Britt Eerland en in ttaal werd ze vijf keer kampioen in het gemengd dubbel. In 2020, ze was toen pas 24 jaar, besloot ze te stoppen met topsport, omdat de motivatie ontbrak. Tafeltennis blijft echter haar sport, nu als trainer bij het RTC in Leiden.

Contact

Adres
Scylla Tafeltenniscentrum
Voorschoterweg 6F
2324 NE Leiden
071-5763178

E-mail
bestuur.lttvscylla@gmail.com

Website
www.scyllaleiden.nl