Leiden ATLETIEK

Met ruim 1200 leden is Leiden Atletiek een vereniging van formaat. Prachtig gelegen tussen de bomen van sportpark De Leidse Hout waar al ruim 80 jaar aan atletiek gedaan wordt.

De Atletiekvereniging Leiden Atletiek werd op 1 april 1996 opgericht. De vereniging is ontstaan uit een fusie van AV De Bataven en de AV Holland in Leiden. Beide verenigingen zijn altijd gehuisvest geweest op de atletiekbaan in de Leidse Hout te Leiden. Men is hoogst waarschijnlijk begonnen op een gravelbaan met de omtrek van 350 meter. Naar verluidt is deze is in 1936 aangelegd. In 1979 werd de atletiekbaan gemoderniseerd van een gravelbaan naar een kunststofbaan.

De Bataven is in 1931 opgericht en groeide al snel uit tot een sterke vereniging. De Bataven organiseerde een aantal wedstrijden zowel op de baan als op weg met als bekendste de Zilveren Molen Loop en de Vlietloop. De club heeft een aantal Olympische atleten afgeleverd en er is zowel op Europees -als wereldniveau geacteerd door verschillende atleten. Gerda Kraan, Han Kulker, Koen Gijsbers, Bram Wassenaar en Kamiel Maase zijn stuk voor stuk atleten die zijn gegroeid tot toppers bij De Bataven. De club stond altijd bekend als een loopvereniging en was minder bedreven op de technische nummers.

Bij AV Holland, opgericht in 1935, was het precies andersom. Bij Holland was het niveau van de technische nummer hoger dan bij De Bataven. Ook op loopgebied waren er echter goede atleten binnen de vereniging. Met name op sprintgebied zijn er regelmatig nationale medailles behaald. Yvonne van Dorp heeft in 1988 als sprintster acte de présence gegeven op de Olympische Spelen van Seoul.

Twee verenigingen uit Leiden, die de atletiekbaan delen en elkaar goed zouden aanvullen. Het lijkt een logisch verhaal, maar een fusie betekent het einde van twee clubculturen en het begin van een nieuwe. Een dergelijk proces kost tijd. In 1996 is de beslissing definitief genomen en uit de twee verenigingen is de nieuwe vereniging Leiden Atletiek ontstaan. De vereniging telt dan ca. 800 leden. Het ledenaantal is de laatste jaren alleen maar gegroeid.

Een absoluut hoogtepunt bij Leiden Atletiek is jaarlijks de organisatie van de Gouden Spike, waarvan in 2021 de 50e editie werd gehouden. Het is een internationale wedstrijd, die onderdeel is van het Nederlands baancircuit en wordt, met enige tussenpozen, sinds 1960 georganiseerd. Tijdens de Gouden Spike strijden atleten uit diverse disciplines, waarna de meest aansprekende prestatie, naar het oordeel van een jury, wordt beloond met de Gouden Spike en een geldbedrag.

Contact

Adres
Atletiekbaan Leidse Hout
Antonie Duycklaan 9a
2334 CE Leiden

Postadres
Postbus 928
2300 AX Leiden

Telefoon
071-5155510

E-mail
informatie@leidenatletiek.nl

Website:
leidenatletiek.nl